Skydd mot skimning av dina kortuppgifter

I medieflödet för några dagar sedan varnades det för smygkopiering av dina kortuppgifter.  Stölderna sker genom att någon läser av ditt kort med en RFID-scanner. Det räcker med att du passerar någon som vill stjäla dina uppgifter så kan de läsa av och kopiera kortinformationen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-skyddar-du-dig-mot-skimming

Trots att det är bankerna som står som ansvariga ifall dina pengar stjäls på det här sättet, så kan det ändå ställa till med problem t.ex om du är på resa utomlands. En annan aspekt är; om tjuvarna stjäl många småsummor, kan det vara svårt för den enskilda att upptäcka att kortuppgifterna blivit kapade, ifall man inte är riktigt uppmärksam på alla transaktioner på sitt konto.

Lösningar

Det finns många olika lösningar på problemet exempelvis kortfodral eller väskor som blockerar signalerna.  En annan lösning som jag hittat är att man förvarar sina kort i en ficka som omöjliggör stöld, en så kallad ”Faradays bur”, där metalltrådarna som är insydda i plagget, skyddar korten mot skimning.

Många fickor och praktiska lösningar

Klädesplagget som ersätter handväskan, eller manbagen om du nu är en man, och eventuellt handbagaget vid resor.

Några exempel:

Skjorta för män:
https://youtu.be/K6rZ123BwGM
Kavaj:
https://youtu.be/nt4NHniy5-o
Manlig utan manbag:
https://youtu.be/cHCzsgCA1K0

Hoodie för kvinnor:
https://youtu.be/EPr0FyvLWjA
Jacka för mammor:
https://youtu.be/smodPTMh5Jo

Företaget SCOTTeVEST (SeV) är en av fler tillverkare som säljer den här typen av kläder, Baubax är ett annat. I lösningen från SeV skyddar en av fickorna mot just skimning – RFID scanning –  vilket är en finurlig idé. Jackan har massor av andra smarta lösningar och en mängd olika fickor, och ändå ser den inte ut som en fiske-, foto- eller jaktväst.

 

Många olika stilar och färger

Plaggen finns i många olika modeller och färger för både kvinnor och män. Allt från hoodies till kavajer. Det klassiska penningbältet har även fått konkurrens av kepsar, kalsonger, t-shirts och byxor med dolda fack.

Jackorna kostar runt 200 USD plus frakt, införselavgifter samt moms och finns i dagsläget endast att köpa på nätet från USA. Om problemet växer så, och behovet av skydd ökar, ser vi kanske snart HM och andra komma med liknande lösningar. Priset för de modeller jag tittat på är lite högt och storlekarna kan vara svåra att gissa sig till. Men på sikt ifall fler tillverkare ger sig in i nischen kan priserna pressas, samt att de finns att köpa i AFK-butiker (away-from-keyboard butik=vanlig fysisk butik), så undanröjs de hindren.

Vill ha, men behöver jag

Liksom försäkringar inte är värda sitt pris, förutom möjligen den ovärderliga känslan av trygghet, förrän man själv drabbas av olyckan, så är kanske dessa klädesplagg prisvärda, och ett måste för vissa. För andra inte, utan bara en ny onödig pryl. Mobil, plånbok och nycklar har de flesta med sig på något sätt. Jacka med fickor likaså en större del av året. Frågan är hur många fickor man behöver, och kan man sen ersätta dem något annat, och på samma gång skydda sig mot väder, vind och kortbedrägerier, så är ”smarta” kläder måhända svaret. Nästa funktion är kanske att din jacka är uppkopplad mot internet. Redan idag kan du kombinera jackan med en iTag som stöldskydd.  Du får koll på dina prylar med hjälp av plagget, iTagen har koll på  plagget åt dig. Och är du en riktig slarver, kan någon annan ha koll på iTagen åt dig…

Själv funderar jag fortfarande då prylnörden-GEEKen inom mig skriker ja, men snållänningen muttrar nej, och pragmatikern tänker, nja! Jag får väl vänta och se vem av dem som vinner…

 

Annonser
Det här inlägget postades i Geek. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s